Monthly Archives: October 2017

La ceai cu ICAR

Stimati parinti ICARieni, se apropie ziua cand sunteti invitatila ceai/cafea cu ICARienii…
Reiterez momentele cele mai importante:
1. Activitatea ,, La ceai cu ICARienii” va avea loc sâmbătă, 4 noiembrie 2017, ora 16.30 în aula ICAR.
2. Forma de organizare – masă rotundă.
3. Genericul acivității ,,Teme pentru acasă: pro sau contra”.
4. Vă puteți înscrie la email: curtescutamara2@gmail.com sau la tel 079721758, 022999527.
5. Suntem deschiși pentru discutarea oricăror probleme care ne privesc și care le putem soluționa. NOI rămânem în așteptarea experiențelor Dvs, opiniilor oricât n-ar fi de originale sau diferite de ale noastre, grupului de profesori ICARieni.
Cu respect Consiliul de Administrare al ICAR.

INVITAȚIE LA FORMARE…

Stimați colegi profesori ICARieni, știm cu toții că nimic nu se schimbă dacă NOI nu ne schimbăm… V-am îndemnat/NE-am îndemnat nu o singură dată să visăm… pentru că indiferent de circumstanțele din viața noastră, chiar dacă ele sunt dificile (mai ales dacă ele sunt dificile!!!) nu trebuie să ne oprim în a ne schimba… Dacă privim cu atenție aceste circumstanțe, dacă le analizăm, dacă căutăm dincolo de ele, întotdeauna vom găsi o mulțime de lucruri care ne solicită să fim altfel, pentru care putem fi recunoscători… Recunoștința este un exercițiu, nu e un concept… Suntem recunoscători elevilor pentru că există, le place matematica, pentru că ne dau speranța că țara noastră va avea cândva ingineri buni, politicieni integri, profesori competenți remunerați echitabil…Suntem recunoscători părinților pentru își vor copiii dornici de matematică…Suntem recunoscători familiilor noastre pentru că ne acceptă cu toate pasiunile, grijile și preocupările, inclusiv pentru schimbare…
în contextul celor spuse sunteți rugați să lăsați în agenda Dvs ziua de duminică, 26 noiembrie 2017, LIBERĂ PENTRU FORMARE, LIBERĂ PENTRU SCHIMBARE, LIBERĂ PENTRU NOI, PROFESIONIȘTII DESCHIȘI către NOU…
Comunitatea ,,UpGrade în educație” și Academia ,,Nicolae Dumitrescu” vin cu un training pentru profesorii de la ICAR: ,,Eu si lumea mea: calatorie de autocunoaștere si dezvoltare”.
Limite de timp: 9.30- 17.00.
Costul programului de instruire, pauzele de cafea și pauza de prânz sunt acoperite integral de AO ,,ICAR”.
Trebuie să oferim ce avem mai bun, or pentru asta ne trebuie SĂ AVEM CE-I MAI BUN, NU DOAR CA PROFESOR DE MATEMATICĂ…
Lăsăm spațiu pentru vis…

OFERTA NOASTRĂ NU ÎNSEAMNĂ DOAR PROGRAM, DAR ȘI REGULI…

Stimați colegi, părinți, adulți care aveți tangențe cu ICAR-ul, reiterez regulile simple care nu lasă loc pentru interpretări gen fiecare la turta lui.
1. Abonamentele permit normarea activității cadrului didactic la clasă, pregătirea calitativă și echitabilă a programului, realizarea acestuia nu în funcție de posibilitatea formabililor de a veni sau nu la program. Profesorul oferă, elevul își adaptează programul ca să poată lua/însuși/exersa.
2. Termenul limită de procurare a abonamentelor semestriale a fost 30 septembrie, or asta înseamnă doar atât. Nu putem boți regulile de câte ori ne este convenabil să fie altfel, OFERTA NOASTRĂ NU ÎNSEAMNĂ DOAR PROGRAM, DAR ȘI REGULI, ORI LE ACCEPTĂM, ORI CĂUTĂM ALTĂ OFERTĂ CARE NE SATISFACE ASPIRAȚIILE (NU MOFTUL!).
3. Am spus, mai repet: oferim respect, dar solicităm același lucru – RESPECT!
4. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru încredere!

Despre ICAR obiectiv, statistic

Anul 2018 este unul important: sunt 25 de ani de la fondarea ICARului.
Cine suntem?
Doar 25, ar spune un istorician…
Tocmai 25!!! – spune un copil…
Exact 25 constată un statistician…
Păi, 25 e mult și e puțin, depinde cum te uiți, – spune un filozof…
O viață de om, spun eu și colegii mei, pentru care generațiile de elevi nu sunt nici statistică, nici filozofie, este viața noastră… Cu bune, cu rele, cu întrebări și răspunsuri, care generează alte întrebări…
NOI SUNTEM ICAR…

Ce facem PENTRU ELEVI?
Consiliere în probleme de matematică competitivă, PROIECTUL EDUCAȚIONAL INVITAȚIE LA EDUCAȚIE, 24 de ediții;
Concursuri de matematică:
Turnamentele de Toamnă, 24 de ediții,
Turnamentele de Crăciun, 23 de ediții,
Turnamentele de Paște, 24 de ediții,
Concursul de fizică ,,In Memoriam Mihai Marinciuc”, 6 ediții,
,,Foaie matematică. În memoria lui Vasile Suceveanu”, 3 ediții.
Lunarul ,,Leonardo la Chișinău”, 1 ediție.
Tabăra specializată de matematică/Școala de vacanță ,,ALTAIR”, 175 de ediții.
Sesiuni de comunicare pentru elevi.

Ce facem PENTRU ADULȚI?
Sesiuni de consiliere/formare pentru părinți : ,,Oglinzi paralele : părinte – elev.
Sesiuni de formare pentru profesori, ultimele: ,,Formarea comportamentului proactiv”, formator dr Ecaterina Moga, ,,Tehnici de dezvoltare a creativității”, formatori Ecaterina Moga, Mariana Iorgu, ,,Curajul de a fi EU”, formator dr Angela Stafii.

Ce proiecte am realizat?
,,Prin educație, auto – și intercunoaștere spre competențe într-o lume a cunoașterii”.
,,Vreau. Cred. Știu. Pot. Fac. Sunt. EU”.
,,Invitație la EDUcație”.
,,Lunarul ,,Leonardo la Chișinău””.
,,Evaluare pentru viață: Personalitate dintr-o altă perspectivă”.
,,Fereastră deschisă către viață…”
,,Aducem Europa acasă…”

Ce proiecte NOI vom realiza?
Teme pentru acasă: PRO ȘI CONTRA…
Nu, nu mi-e totuna…

PARCĂ NU-I PUȚIN, O VIAȚĂ DE OM NU POATE FI PUȚIN…. NICI MULT NU E, CÂND SUNTEM MULȚI, O LUME, O COMUNITATE, PLANETA ICAR…
SUCCESE, DRAGI ICARieni!
Anul al 25 e doar un început…

Invitație la EDUcație

Spre atenția elevilor formabilili ai Centrului ICAR: ziua de 14 octombrie este zi obișnuită de studii în cadrul proiectului educațional Invitație la EDUcație. Nu facem nici un păcat dacă antrenăm gîndirea și spiritul și în ziua Hramului orașului. Doamne ajută!

Atragem atenția norocoșilor care au fost acceptați în grupa suplimentară a clasei I, învățătoare Aurica Groza. Activitățile se vor desfășura începînd cu ora 12.30 în sediul blocului central A al ASEM. Dna învățătoare își așteaptă puișorii la parter începînd cu ora 12.15.

Continuă înscrierea în grupele suplimentare a IV-a, a V-a, a VIII-a și a IX-a.

Vă așteaptă profesori competenți la clasele a X-a și a XI-a.

NOI VĂ ADRESĂM INVITAȚIE LA EDUCAȚIE!

INVITAȚIE LA CONCURS

Stimați profesori, prieteni, elevi cu har pentru Fizică!

Avem onoarea să Vă adresăm invitația de a participa împreună cu elevii Dvs la realizarea ediției a VII-a a Concursului de Fizică „In Memoriam Mihai Marinciuc”, activitate cu caracter competitiv, care se va desfășura în cadrul Zilelor Marinciuc,  organizate de AO ,,ICAR”, Liceul Teoretic cu Profil Real ,,Mihai Marinciuc” și Universitatesa Tehnică din Moldova.

Deschiderea Concursului de Fizică „In Memoriam Mihai Marinciuc” va avea loc sîmbătă, 25 noiembrie 2017, la Universitatea Tehnică din Moldova, Chisinau, bulevardul Stefan cel Mare și Sfînt, nr.168, blocul 1 al UTM, președinte al Comitetului organizatoric fiind dl Viorel Bostan, rectorul Universităţii Tehnice, profesor, doctor habilitat, vicepreședinți dl Sergiu Andronic, prorector pentru studii, conferenţiar universitar, doctor în științe tehnice și  Spiridon Rusu, conferenţiar universitar, doctor în fizică.

Istoricul Concursului
La 26 noiembrie 2017 reputatul profesor Mihai Marinciuc ar fi împlinit vîrsta de 79 de ani…

Acum cinci ani, la 26 noiembrie 2011, în Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” a avut loc I-a ediţie a acestui concurs de fizică, activitate cu caracter competitiv, idee exclusivă a Grupului de iniţiativă a profesorilor de fizică din municipiul Chișinău, realizată de colegi şi discipoli ai Profesorului Mihai Marinciuc, de Asociația Obștească „ICAR”, Firmei Xerox, director Tudor Acristinei, a Editurilor cu care a colaborat Domnul Profesor: „Știința”, director Gheorghe Prini, „Integritas”, director Gheorghe Nicolaev, Editura Liceum, director Iurie Miron, de Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, director adjunct, profesor de fizică, M.Potlog.

Acţiunea avea și are drept obiectiv prioritar crearea oportunităților de formare, dezvoltare şi promovare a elevilor din clasele a VI-a – a XI-a dotaţi cu interes şi aptitudini pentru fizică. Preşedinte al Concursului a fost desemnat dl. Spiridon Rusu, conferenţiar doctor, Universitatea Tehnică din Moldova, Preşedinte Onorific – dl. Florea Uliu, conferenţiar doctor, Universitatea din Craiova. În grupul de lucru se regăsesc personalităţi notorii ca academicianul Valeriu Canţer, preşedintele Societăţii de Fizică din Republica Moldova, Preşedinte CNAA, fizicieni didacţi cunoscuţi ca I. Evtodiev, G. Ţurcanu, V. Gheţu, M. Potlog, V. Păgînu, I. Malcoci, I. Holban, V. Burleai, I.Nacu, M.Cernei şi mulţi alţi profesori.

Preşedinte al comitetului organizatoric al primei ediţii a fost dl. Miron Potlog, grad didactic superior, director adjunct, LT „Nicolae Iorga”, iar ediţiile a II-a şi a III-a au fost găzduite de Liceul Moldo-Turc „Orizont”, filiala Durleşti, avându-l ca preşedinte al comitetului organizatoric pe profesorul Igor Evtodiev.

În anul 2014 Concursul ,,In memoriam Mihai Marinciuc” și-a realzat activitățile la Liceul  Teoretic cu Profil Real ,,Mihai Marinciuc”, în cadrul Zilelor didactice Mihai Marinciuc. Directorul liceului, dr. Gheorghe Gînju, președinte al Comitetului organizatoric, vicepreședintele Ion Nacu, profesor de fizică au asigurat o serie de activități de formare profesională: seminare, ore publice, victorine, întîlniri cu personalități marcante, concursuri și lecturi publice cu participarea elevilor.

Ediţiile a V-a şi a VI-a ale Concursului ,,In memoriam Mihai Marinciuc” s-au defășurat la Universitatea Tehnică din Moldova, rector Viorel Bostan, instituție prestigioasă în care a activat zeci de ani reputatul profesor.

Au sponsorizat Concursul Firma „Xerox Moldova”, director Tudor Acristinii, Editura „Ştiinţa”, director Gheorghe Prini, Editura „Integritas”, director Gheorghe Nicolaev, Asociaţia Obştească ,,ICAR”, unde a activat şi regretatul Domn Profesor Mihai Marinciuc, iar unele editii LT „Nicolae Iorga”, LT „Orizont”, Durlești şi Universitatea Tehnică a Moldovei.

Cupa transmisibilă a Concursului de Fizică „In Memoriam Mihai Marinciuc” se află pe parcursul ultimilor ani în Liceul Moldo-Turc „Orizont”, filiala Durleşti care a demonstrat performanţă prin elevii săi acumulând cel mai mare număr de medalii.

La ediția a VII-a sunt invitați elevi din clasele a VI-a – a XII-a din Republica Moldova, dotați cu interes, cu aptitudini pentru fizică, cadre didactice care au colaborat cu regretatul Mihai Marinciuc la elaborarea subiectelor de concurs, la editarea manualelor și culegerilor de fizică școlară. Loturile de elevi și profesori însoțitori sunt așteptați conform programului la Chisinau, bulevardul Stefan cel Mare și Sfînt, nr.168, blocul 1. Informația poate fi gasită pe site-urile: www.utm.md, www.fizica.utm.md, www.facebook.com.

Activitatea are ca scop promovarea interesului pentru fizică, pentru performanță, formarea unei imagini coerente despre învățămîntul din Republica Moldova, cultivarea tinerei generații, atragerea atenției întregii comunități asupra problemelor copiilor apți de performanță în RM. Nu mai puțin importantă este intenția de a identifica oportunități reale de colaborare eficientă între învățămîntul secundar general și instituțiile de învățămînt universitar în domeniul științelor reale.

Inaugurarea activității și premierea va avea loc la 25 noiembrie 2017. Înregistrarea va avea loc în intervalul de timp: 8.30 – 9.30. Inaugurarea activităților Concursului va avea loc la 9.30. Subiectele vor fi repartizate  începînd cu ora 10.00.

Prin participarea Dvs acceptați rolul de promotor și susținător al activității de fizică competitivă, lucru ce va fi popularizat în rîndul elevilor și cadrelor didactice pasionați de fizică, în întreaga comunitate.

Termenul limită de înscriere (FORMULAR DE ÎNREGISTRARE) este  data de 15 noiembrie 2017, ora 17.00.  Prin intermediul email-ului rusu@mail.utm.md  precizaţi lista participanților la concurs.

Cu respect,

prof. Tamara Curtescu-Marinciuc, președinte, Asociația Obștească ,,ICAR”

dr Spiridon Rusu, doctor conferențiar, Universitatea Tehnică din Moldova, Președinte al Concursului

dr Gheorghe Gînju, director, LTPR ,,Mihai Marinciuc”.

Rezultatele Concursului de matematică ,,Turnamentele de Toamnă”, Ediția a XXIV-a

Rezultatele Concursului de matematică ,,Turnamentele de Toamnă”

Ediția a XXIV-a

Clasa a II-a

Francu Andreea, IPLT ,,Stefan cel Mare”, I

Botnari Ionela-Mirela, Sc. primară nr. 82, I

Bercu Daniela, IPLT ,,Stefan cel Mare”, I

Chetrus Beatris, IPLT ,,Mihai Viteazul”, I

Danu Paulina, IPLT ,,Onisifor Ghibu”, II

Paingu Marius, IPLT ,,Ion Creangă”, II

Nedelea Alexandra, IPLT “Mihail Kogăniceanu”, II

Glavatchi Gheorghe, SPCT ,,Prometeu Junior”, II

Grumeza Bogdan, IPLT ,,Mihai Viteazul”, III

Sandrean Andreea, IPLT ,,Stefan cel Mare”, III

Biscu Cristian, SPCI ,,Prometeu Junior”, III

Butnarciuc Dragos, IPȘPG nr. 152, III

Biscu Cristian, SPCI ,,Prometeu Junior”, III

Moșeneț Dorin, LT ,,Academia Copiilor”, M

Sofronescu Mădălina, IPLT ,,V.Vasilache”, M

Mornealo Vlada, IPLT ,,Dante Alighieri”, M

Rijac Alexandra, IPLT ,,Stefan cel Mare”, M

Lungu Anastasia, IPLT ,,Stefan cel Mare”, M

Rodideal Gabriel, SPCI ,,Prometeu Junior”, M

Brasovanu Ecaterina, Sc. primară nr 82, M

Chirilov Sabrina,  IPLT ,,Stefan cel Mare”, M

CLASA A III-A
GROSU CĂTĂLINA ȘPCI ,,PROMETEU-JUNIOR, I
MANOLE BOGDAN IPLT ,,DANTE ALIGHIERI, I
DOROGAN DAMIAN IPLT ,,M.VITEAZUL, I
CIORBĂ LIA ȘPCI ,,PROMETEU-JUNIOR, I
BUZA LAURENȚIU, ȘPG ,, A.URSU, II
MOGLAN DEEA-MICHELLE, IPLT ,,HYPERION, II
TANAS ANDREI LTPA M. BEREZOVSCHI , III
CHIRICA TEODOR ALEXANDRU, III
SMOCHINA VLAD, III
BOLGARI SAVA, ȘPCI ,,PROMETEU-JUNIOR, III
GURDIȘ CĂTĂLINA , IPLT ,,M.VITEAZUL, III
ROTARU ELINA, IPLT ,,M. ELIADE, III
CHILCEVSCHI RAUL, LT ,, PRO SUCCES, III
MORARU ALEXANDRA, IPLT ,,GH. ASACHI , III
COJOCARU CĂTĂLINA, IPLT ,,GINTA LATINĂ, M
URSACHI PATRICIA, IPLT ,,D. ALIGHIERI, M
GORAȘ GABRIELA, IPLT ,,M. SADOVEANU, M
POIA XENIA, IPLT ,,M.VITEAZUL, M
MOVILEANU GABRIEL, ȘC. PRIMARĂ GR. ,,A.URSU, M
TOMA MAXIM, IPLT ,,O GHIBU, M
ȘOFRNASCHI SOFIA, IPLT ,,DANTE ALIGHIERI, M
TCACIUC DUMITRU, GT ,, I. COSTIN, M
MORARI ANASTASIA, IP LT ,,M. EMINESCU, M
IVANIUC ȘTEFAN, ȘPCI ,,PROMETEU-JUNIOR, M
MIHALUȚA SOFIA , ȘPCI ,,PROMETEU-JUNIOR, M
BULAT EVELINA, IPLT ,,HYPERION, M
BÎTCĂ EMILIA, M
GRUMEZA NICOLAE, M
IAROVOI BEATRICE, M
MĂRGINEAN VLADISLAVA, M
BASOC DORIN,M
UNGUREANU MĂDĂLINA, LT ,,ORIZONT, M
NISTREANU LUCAS, M
PURICE DANIEL, M
GHEORGHIȚĂ IGOR, M
PALADE LUCA, IPLT ,,GH. ASACHI, M
ZAHARIA NICA, ȘPCI ,,PROMETEU-JUNIOR, M
URSACHI BEATRIS, M

 

Clasa a IV-a

BARBUȚA ROBERT, IPLT ,, MIGUEL DE CERVANTES SAAVEDRA”, I

CERLAT MARIUS,  IPȘPG ,, ILIE FULGA”, II

BLĂNUȚĂ BIANCA, IPLT  ,,LIVIU DELEANU”, II

BANAGA OVIDIU,  ȘPCI ,, PROMETEU-JUNIOR”, III

CIOBANU ALEXANDRA, LT ,,ORIZONT”, III

ȘESTACOV LAURA, IPLT ,,M.EMINESCU”, III

SCUTELNIC VITALINA, IPLT ,,M.VITEAZUL”, III

COTOROBAI ALEXANDRU, IPȘPG NR.152, M

MIHAILA ANDREI IONUȚ, ȘPCI ,, PROMETEU-JUNIOR”, M

CUJBĂ MARIA, IPLT ,,DANTE ALIGHIRI”, M

RUSSU DARIANA, LT ,,ORIZONT”, M

ȚURCAN ALINA, IPLT ,,M.VITEAZUL”, M

JALOBĂ MAĂDĂLINA, IPLT ,,MIRCEA ELIADE”, M

 

Clasa a V-a

Diaconu Ruxanda, IPLT ,,Mihai Viteazul”, I

Mogorean Crina, IPLT ,,Mihai Viteazul”, II

Borș Constantin, LTCI ,,Prometeu Prim”, III

Budeci Laura, LTCI ,,Prometeu Prim”, III

Chetruș Casandra, IPLT ,,Mihai Viteazul”, III

Nedelea Călin, IPLT ,,M.Kogălniceanu”, III

Iasinschi Andreea, IPLT ,,M.Kogălniceanu”, M

Curnic Dorin, IPLT ,,N.Iorga”, M

Popa Alisa, IPLT ,,Dante Alighieri”, M

Eriomenco Marius, IPLT ,,Gaudeamus”, M

Bădărău Roland”, LTCI ,,Prometeu Prim”, M

Vîlcu Bajurean Andrei, IPLT ,,Ion Creangă”, M

Borta Cătălina, IPLT ,,Spiru Haret”, M

Cîpîțână Răzvan, LTCI ,,Prometeu Prim”, M

Sandu Ruxanda, IPLT ,,Spiru Haret”, M

Grumeza Vladimir, IPLT ,,Spiru Haret”, M

Ciuvaga Corina, IPLT ,,Spiru Haret”, M

Triboi Veronica, IPLT ,,Petru Rareș”, M

Leahu Bianca-Sofia, IPLT ,,Ion Creangă”

Gheorghiță Elenam, IPLT ,,Ion Creangă”

Bostan Sanda, LTCI ,,Prometeu Prim”

Clasa a VI-a

Babuc Constantin, I

Baerle Andrean, II

Curmei Andrei, II

Florea David, II

Marian Mădălina, II

Miron Georgeta, III

Ostrov Alina, III

Terente Afanasie, III

Barbu Taisia, III

Cislari Bianca, III

Mutu Adrian, M

Calcatinge Dumitru, M

Rusu Ina, M

Ermicioi Corina, M

Jechiu Leonard, M

Stratan Gheorghe, M

Cioclea Beatrice, M

Palazov Chiril, M

Panaite Ariom, M

Chiricenco Carolina, M

Darii Paula, M

Clasa a VII-a

VLAS ARSENIE, IPLT ,,MIRCEA ELIADE”, I

IZBAȘ ANA-MARIA, IPLT ,,G.ASACHI”, I

BARBUROȘ MARIA, IPLT ,,N.IORGA”, II

PLOTEANU AUGUSTIN,  IPLT ,,GAUDEAMUS”, II

CARAC ARINA, IPLT ,,MIRCEA ELIADE”, III

CERNEANU GRIGORE, IPLT ,,ION CREANGĂ”, M

BANTEA DANIELA, IPLT ,,GAUDEAMUS”, M

ȚURCAN CRISTIAN, IPLT ,,G.ASACHI”, M

COROLIUC ARINA, IPLT ,,MIRCEA ELIADE”, M

VEVERIȚĂ ION, IPLT ,,G.ASACHI”, M

BUJOR ALEXANDRU, IPLT ,,MIRCEA ELIADE”, M

LUCA VICTOR, IPLT ,,ION CREANGĂ”, M

LEANCĂ AURELIA, IPLT ,,SPIRU HARET”, M

ROȘCA DANIEL, IPLT ,,P.ZADNIPRU”, M

IVANOV MARIA-MĂDĂLINA, IPLT ,,GAUDEAMUS”, M

 

Clasa a VIII-a

PATLATÎI ADELINA, LT ,,ORIZONT”, I

COTOVICI RENATA, ,IPLT ,,ȘTEFAN CEL MARE”, II

BOTNARI DANIEL, IPLT ,,GAUDEAMUS”, II

DIACONU CRISTI, IPLT ,,MIHAI VITEAZUL”, II

GHEREG NICHITA, IPLT ,,MIHAI VITEAZUL”, III

DOROGAN ȘTEFAN, IPLT ,,MIHAI VITEAZUL”, III

CARP NICOLETA, IPLT ,, I.CREANGĂ”, III

ȚURCAN DAN, IPLT ,, I.CREANGĂ”, III

BORȘ TEODOR, IPLT ,, I.CREANGĂ”, M

CUCU CRISTIAN, IPLT  ,,I.CREANGĂ”, M

ANTOCI IULIAN, IPLT ,, I.CREANGĂ”, M

BUREȚ DAN,  IPLT ,,I.CREANGĂ”, M

MUSIN VLADISLAVA, IPLT ,, I.CREANGĂ”, M

CHIRIAC EVA-AUGUSTINA, IPLT ,,PETRU RAREȘ”, M

 

Clasa a X-a

ZVIZDENCO ADRIAN, IPLT ,,M. ELIADE”, I

CIOBANU DORIN, COLEGIUL DE INFORMATICĂ, M

ZOTA VICTOR, LTPA ,,M. BEREZOVSCHI”